Darmen

20/02/2022

Een opgeblazen gevoel, boeren, winderigheid, misselijkheid, indigestie, buikkrampen, zwaar gevoel na de maaltijd, diarree, obstipatie. Dit zijn symptomen die vaak voorkomen.  Sommige mensen hebben bijna dagelijks last van dit soort symptomen. 

De darmen en de hersenen zijn verbonden door de nervus vagus en andere neurologische verbindingen. Daarom kan een opgejaagd, boos, depressief gevoel of stress schadelijk zijn voor de gezondheid van uw darm en vice versa.  Voor patiénten die een stressvol leven leiden, kan het goed zijn om een dagboek bij te houden waarin voeding en de gemoedstoestand/stress bij gehouden wordt om stress veroorzakers te identificeren die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Voldoende slaap 7-9uur is ook belangrijk. Eet zittend met aandacht in een rustige omgeving. Elke hap 30x kauwen voor het doorslikken.

Extra alert zijn bij bloed in ontlasting, onbedoeld gewichtsverlies, acute pijn, aanhoudend braken of diarree. Altijd uw arts raadplegen. 

De darmen en de hersenen zijn nauw verbonden door de nervus vagus en andere neurologische paden. Daarom kan een opgejaagd, boos, depressief of stress schadelijk zijn voor de darm. Kent u veel stress dan kan het handig zijn om een dagboek bij te houden waarin staat wat je eet en waarin de gemoedstoestand/stress bijgehouden wordt. Dit om eventuele stress-veroorzakers te idenificeren die de spijsvertering kunnen beïnvloeden. Ook onvoldoende slaap  kan een probleem geven bij de spijsvertering. 

Reflexzonetherapie kan helpen bij spijsverteringsklachten, ook bij slaapproblemen is de massage een goede therapie. Reflexzonetherapie is ook een belangrijk hulpmiddel bij stress. Hoofd vol? Reflexzonemassage helpt. 

Hulp bij voeding doet u er goed aan om een diëtiste in te schakelen. 

Verschillende supplementen kunnen de spijsvertering ook helpen; Vitamine A en D, Zink, Curcuma, gember, Pepermunt, L-Glutamine, Probiotica, Prebiotica.

Medicatie waarop gelet moet worden: Antibiotica, Laxeermiddelen, Protonpompremmers, Codeïne, Morfine, Maagzuurremmers, Steroïden en niet Steroïden anti-flammatoire geneesmiddelen.

Als  u meer ernstige oorzaken vermoedt, zoals een infectie of een onsteking, is het belangrijk om de huisarts te consulteren. Waarschuwingssignalen zijn: bloed in ontlasting, onbedoeld gewichtsverlies, acute pijn, een plotselinge verandering in stoelgang en/of ernstig of aanhoudend braken of diarre.